Website Maker

Wijsheid ontstaat door van anderen te leren...

Lees hier mijn blogberichten

Slim en gezond afvallen

Francis de Ruiter Januari 2017

Het is niet een kwestie van minder eten
en meer bewegen
maar van bewust eten en effectief trainen


Telkens weer komen mannen en vrouwen bij mij met de zoveelste poging om af te vallen. Vaak hebben zij een hoger gewicht dan voor hun eerste poging. Dat komt niet alleen door slechte eetgewoonte maar vooral doordat de meeste diëten rekening houden met caloriën en niet met hormonen. 

Na mijn opleiding als trainer hormoonfactor mocht ik ervaren hoe het was om op een slimme manier aan mijn gewicht te werken. Had ik deze kennis gehad toen ik actief  tae kwon-doka was had ik veel makkelijker mij gewicht kunnen beinvloeden zonder mijn conditie te ondermijnen.

 De meeste diëten werken op basis van calorieën tellen, beperken van koolhydraten of vetten of alles tezamen in de vorm van shakes en dieetrepen. In het beste geval ben je gewicht verloren maar heb je het plots ook sneller koud, kamp je met energiedips of heb je een grotere suikerbehoefte. 

Slim en gezond afvallen
"Ik ben niet alleen afgevallen, mijn bloeddruk is ook verbeterd en ik hoef geen medicatie meer"


Wanneer je uitgaat van je hormonen ben je in staat om af te vallen en fitter te worden en zullen gezondheidsklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Als je zorgt dat door voeding en beweging je hormonen in balans komen zullen deze hormonen als tegenprestatie je stofwisseling versnellen en zul je zelfs tijdens je slaap vet verbranden en afvallen. Je schildklier gaat optimaal presteren wat nodig is om gewicht te verliezen. Dit in tegenstelling tot de gangbare manier waar,  door een tekort aan koolhydraten of vetten, je schildklier juist minder gaat presteren. Sterker nog, waarschijnlijk zal, doordat je lichaam dit als stress ervaart, je cortisol verhoogt zijn wat juist gewichtverlies verminderd.


Ieder mens is uniek dus ook de aanpak om gewicht te verliezen en een fit lichaam terug te krijgen. Door te ontdekken welke hormonen uit balans zijn en geboost moeten worden en uit te zoeken wat de oorzaak is van deze onbalans is bijna iedereen in staat succesvol gewicht te verliezen. Door specifiek op jou doel aanpassing te maken in de voeding en lifestyle en 2 a 3 x per week een op jou doel afgesteld trainingsprogramma te volgen kun je je hormonen boosten, het metabolisme versnellen en vet verbranden. 


Wanneer je weet welke hormonen een boost nodig hebben en welke juist te hoog zijn kun je aan de slag. Dit doe je met de vier pijlers van de hormoonbalans. 

Ten eerste, hoe is het met je basaal-metabolisme ( je stofwisseling in rust) ? Dit zegt namelijk iets over de werking van je schildklier. Ten tweede, hoe gaat het met je cortisol niveau ten opzichte van je testosteron en groeihormoon? Dit zegt iets over de werking van je bijnieren en is belangrijk of je energie (voeding) omzet in spieren of vetweefsel. Ten derde zijn testosteron, insuline en oestrogeenlevel belangrijk of je lichaam wanneer het meer verbrandt dan je eet, vet verbrandt of je spierweefsel. En last but not least de hormonen greline (honger) en Leptine (verzadiging). Wanneer greline de overhand heeft zul je vaak een hongergevoel hebben en meer eten. Leptine moet dit tegengaan, maar o.a. door additieven in de voeding ( E621 en aspartaam bv.) word Leptine tegengewerkt en blijf je dooreten van dat product. 


Dan is het nog belangrijk wanneer je eet. Idealiter is het dat je eet wanneer je honger hebt. Maar veel mensen eten om andere redenen. De meeste eten zonder er bij na te denken, gewoon uit gewoonte of verveling. Er zijn ook mensen die zoeken naar troost, vullen een leegte of reageren stress af door te eten. Wanneer je je hiervan niet bewust bent kun je er ook niets aan veranderen en zul je gemakkelijk in dezelfde kuil belanden. 


Wanneer je al deze zaken onder controle hebt zul je beslist tot de succesvolle afvallers gaan behoren en zul je veel reacties ontvangen over hoe goed je eruit ziet. 

zouden je vrienden deze informatie interessant vinden?

Ik ben erg benieuwd wat jij ervaren hebt met de hormoonbalans methode

wil je een berichtje achterlaten?

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Inschrijfformulier

schrijf u in voor de Schildkliertest en de nieuwsbrief