Blog

Het welzijn van het kind staat voorop

Heeft jouw kindje last van huidproblemen, spijsverteringsproblemen of is hij vaak ziek, boos of onrustig? Dan kan acupunctuur de oplossing bieden. Veel ouders vinden het eng dat hun kindje geprikt wordt, maar acupunctuur is een veilige en niet-invasieve methode.

acupunctuur

Snel herstellen

Kleine kinderen reageren sterk op acupunctuur omdat ze nog niet beïnvloed zijn door de processen waar volwassenen last van hebben, zoals stress en verkeerde voeding. Bovendien zijn kinderen yang en zeer dynamisch. Ze kunnen snel ziek worden en vervolgens weer snel herstellen. Hierdoor reageren ze snel op een behandeling. Je ziet direct dat ze zich weer gaan ontwikkelen, omdat ze niet langer bezig zijn met ziek zijn. Dat is prachtig om te zien.

Verschillen

Daarnaast zijn er verschillen in de behandeling van kinderen ten opzichte van volwassenen. Bij volwassenen kan ik meer vragen stellen, terwijl bij kinderen de vragen beperkt zijn, vooral als ze nog erg jong zijn. De vraagstelling is anders. Ik gebruik altijd zeer dunne kindernaaldjes of alternatieven zoals magneten bij de behandeling van kinderen. Bovendien verschilt de duur van de behandeling. Bij volwassenen blijven de naaldjes twintig minuten zitten, terwijl enkele seconden al voldoende zijn voor kinderen, omdat ze sneller reageren. De meeste tijd gaat naar het stellen van vragen aan de ouders en het onderzoeken van het kind.

Spijsvertering

Over het algemeen is de aanpak hetzelfde. Ik wil weten hoe het kind slaapt, de balans tussen warmte en koude, de luier controleren, de pols voelen en de tong bekijken. Zo weet ik precies waar ik moet prikken. Ook vraag ik altijd naar het eetpatroon van het kindje. Bij de geboorte hebben kinderen nog geen volledig ontwikkelde spijsvertering omdat ze in de baarmoeder via de navelstreng werden gevoed. Als het kind dan ‘verkeerd’ voedsel krijgt, kan het ziek worden. Medicijnen kunnen de spijsvertering verder verslechteren en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Daarom richt ik me bij kleine kinderen altijd op de spijsverteringsenergie.

Eczeem

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is mijn kleindochter. Toen ze een paar maanden oud was, kreeg ze last van eczeem. Ik heb haar behandeld door middel van acupunctuur, maar vroeg mijn zoon en schoondochter ook naar haar voeding. Ze vertelden dat ze haar zelfgemaakte fruithapjes gaven, die ze zelf pureerden en invroren. Kort nadat ze begonnen met vaste voeding, kreeg hun dochter eczeem en koude, blauwe handjes. De opgewarmde stukjes fruit bleken soms toch nog wat te koud, en een belasting voor haar spijsvertering. Door te stoppen met ingevroren fruithapjes en te beginnen met Chinese kruiden werden haar handjes al snel weer warmer en verbeterde haar spijsvertering direct. Haar klachten zijn nog niet helemaal verdwenen, maar wel sterk verbeterd. Het zijn echt de kleine veranderingen die het verschil kunnen maken voor een kleintje.

Chinese kruiden

Ik behandel dus ook kinderen met behulp van Chinese kruiden, speciaal gedoseerd voor kleine kinderen. Soms verwerk ik de kruiden als druppels in een vloeistof. Ze krijgen één druppel per kilogram lichaamsgewicht. Meer is simpelweg niet nodig. Dit staat ook bekend als hydrofielconcentraat. Kinderen nemen dit gemakkelijk op. En als ze dit niet goed verdragen, bijvoorbeeld door braken en andere spijsverteringsproblemen, kunnen de kruiden ook verwerkt worden in een crème.

Toestemming

Ik voer alleen behandelingen uit als ik toestemming krijg van het kind, ongeacht de leeftijd. Dit kan verbaal zijn, maar ook non-verbaal. Onlangs behandelde ik bijvoorbeeld een jongetje van net één jaar oud. Tijdens de eerste behandeling was er niets aan de hand en legde hij gedwee zijn voetje in mijn hand. Maar tijdens de tweede sessie trok hij steeds zijn voetjes weg. Hij gaf geen toestemming. Zodra ik dat merk, stop ik direct en zoek ik naar een alternatief.

Magneetjes

Bij dat kindje heb ik de rest van de behandeling uitgevoerd met magneetjes. Dit kan ook bij volwassenen, maar kinderen reageren er veel sterker op. Het magneetveld geeft een signaal af aan het lichaam wanneer je het op acupunctuurpunten plaatst, en dat is zeer effectief gebleken. Inmiddels slaapt hij bijna de hele nacht door en wordt hij alleen nog wakker om 5.00 uur voor een speentje of voeding. Een enorme opluchting, zowel voor hem als voor zijn ouders.

Welzijn

Er komt geen stress of pijn bij kijken, en de behandeling duurt ook niet lang. Ik prik bij kinderen altijd maar op drie of vier punten en naaldjes blijven altijd maar een paar seconden in het lichaam zitten, dus ik ben snel klaar. Afhankelijk van de leeftijd speel ik tussendoor een beetje met het kind, en hij mag ook gewoon lekker bij mama of papa op schoot. In alle gevallen staat het welzijn van het kind voorop, zodat de behandeling een zo fijn mogelijke ervaring is.

Francis de Ruiter

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.