Blog

Harmonieus herstel met de juiste voeding

In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven. In deze holistische benadering is voeding niet alleen een bron van fysieke voedingsstoffen, maar ook een middel om de energiebalans en harmonie in het lichaam te bevorderen.

Voeding speelt cruciale rol

Dat is precies de reden dat ik altijd het voedingspatroon van haar cliënten bestudeer. Voeding speelt een cruciale rol in ons algehele welzijn. Ik krijg regelmatig cliënten in mijn praktijk die denken dat ze al gezond genoeg eten, maar toch sluipen er kleine maar significante problemen in hun voedingspatroon. Door middel van voedingsdagboeken ontdek ik bijvoorbeeld vaak dat sommige cliënten te veel koolhydraten consumeren, wat kan leiden tot diverse klachten zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en gewrichtsontstekingen.

Ontstekingen

De koolhydraten koppelen zich in het lichaam aan eiwitten en kunnen ervoor zorgen dat het lichaam denkt dat er ontstekingen zijn. Deze ongecontroleerde reactie van het immuunsysteem kan leiden tot ontstekingen op zwakke punten van het individu, afhankelijk van hun unieke constitutie.

Dashboardlampje

Vergelijk het met een dashboardlampje in een auto. Dat lampje – een lichamelijke klacht zoals vermoeidheid of spijsverteringsproblemen – is een indicator van een onderliggend probleem. Net zoals een brandend lampje waarschuwt voor een probleem in de auto, geeft het lichaam signalen via klachten. Door je voeding aan te passen, zoals het verminderen van koolhydraten, werk je actief aan je gezondheid en kun je toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen.

Verzuring

Voeding kan leiden tot verzuring in het lichaam, wat de levensenergie beïnvloedt en kan resulteren in een hoge bloeddruk. Suikerrijk voedsel kan cellen verzuren doordat het zuurstof aan cellen onttrekt. Hoewel deze effecten in het begin subtiel zijn, kunnen ze na verloop van tijd leiden tot gewrichtsontstekingen of jicht. Verzuring staat onder de regie van de lever, die probeert de pH-waarde in het lichaam in balans te houden. Bij overmatige verzuring moet de lever harder werken en kan deze uiteindelijk overwerkt raken, wat zich uit in lichamelijke klachten.

Verdwenen klachten

Een van mijn cliënten, die alleen woonde en weinig tijd besteedde aan koken, ondervond dit aan den lijve. Ze merkte een aaneenschakeling van klachten, zoals vermoeidheid, darmproblemen en herhaaldelijke klachten in haar arm, variërend van schouderpijn tot een tennisarm. Na advies over haar voeding en aanpassingen daarin verdwenen al haar klachten.

Kleine aanpassingen

De aanpassing zit soms in een klein hoekje. Veel mensen kiezen voor yoghurt met muesli als ontbijt. Hoewel dit er gezond uitziet, kan het de spijsvertering verzwakken vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde. Door acupunctuur te combineren met gerichte voedingskeuzes, geef je een boost aan de spijsvertering, waardoor deze wordt hersteld en klachten verminderen.

Koolhydraten

Men eet vaak meer koolhydraten dan het lichaam nodig heeft. Betekent dat dan dat je koolhydraten het beste helemaal kunt vermijden? Absoluut niet. Onze hersenen hebben immers suikers uit koolhydraten nodig om optimaal te functioneren. Wanneer je te weinig suikers binnenkrijgt, zal je schildklier overschakelen naar een spaarstand, om je hersenen toch te blijven voorzien van de benodigde suikers. Maar als je daarna weer terugkeert naar je vertrouwde voedingspatroon, zul je merken dat je gewichtstoename twee keer zo snel kan verlopen, zelfs als je in vergelijking met vroeger minder eet.

Supplementen of voeding?

Veel mensen kiezen voor voedingssupplementen. Dat kan nuttig zijn, maar voeding vormt altijd de basis. Alles wat je nodig hebt, kun je uit voeding halen. Het is duurzamer en laagdrempeliger dan supplementen, aangezien gezonde voeding gemakkelijk verkrijgbaar is bij de supermarkt om de hoek. Voeding vormt de essentie van vitaliteit en kan kleine aanpassingen vereisen om een groot verschil te maken in de gezondheid. Luister naar de signalen van je lichaam, pas je voeding aan en bewaak je eigen vitaliteit.

Francis de Ruiter

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.