Blog

Ziek van de zomer!

Hatsjoe! Met de lente in aantocht wordt menig hooikoortspatiënt zenuwachtig. Snotteren, hoofdpijn, jeuk aan de ogen en neus. Dat zijn nog maar een paar symptomen waar je last van kunt hebben als je hooikoorts hebt.

hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is weer volop begonnen. De meeste bomen en planten groeien tussen februari en september, wat betekent dat jij deze maanden weer volop aan het niezen bent. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, planten of bomen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je wanneer dan ook hooikoorts ‘oplopen’. Het kan ineens doorzetten en kan ook ineens verdwijnen. De meeste mensen ontwikkelen het tussen hun tiende en dertigste en een groot deel groeit er vanzelf weer overheen. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Allergisch

Bij hooikoorts is je lichaam overgevoelig voor stuifmeelkorrels. In het voorjaar zit de lucht hier vol mee omdat bloemen, bomen en planten zich dan voortplanten en stuifmeel verspreiden. De korrels zijn niet per se schadelijk, maar als je hooikoorts hebt ziet je lichaam deze korrels wel als gevaarlijk en begint je afweersysteem te werken en krijg je ziekteverschijnselen. De neus, keel en ogen raken overprikkeld, met alle gevolgen van dien.

Hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er een paar dingen die je tegen de hooikoorts kunt doen. Zo zijn er zat medicijnen en neussprays op de markt om je klachten wat te verlichten. Zo is het ook goed om je was niet buiten te laten drogen, hoe lekker het weer ook is. Door een zonnebril te dragen en vaseline rond je neus te smeren, bescherm je jezelf ook meer. Als je de ramen écht open wil zetten, doe dit dan het liefst na een regenbui. Dan zijn er het minst pollen in de lucht. En je ogen jeuken heel erg, maar wrijf niet in ze! Als je het echt niet uithoudt, spoel dan je ogen of gebruik een washandje.

Wat kan acupunctuur doen?

Hooikoortspatiënten kunnen gebaat zijn bij acupunctuur. Als je naar een acupuncturist komt in de periode waarin je al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht om de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. Acupuncturist Francis de Ruiter kan je hier meer over vertellen.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.