Ervaring Rens

Mijn wereld stortte  in

Mijn wereld stortte in toen ik in september te horen kreeg dat ik een tumor in mijn darm had. Bij de operatie was de tumor en een aantal lymfeklieren verwijderd.

In 3 lymfeklieren waren tumorcellen gevonden waarvoor ik chemotherapie moest ondergaan om het risico te verkleinen dat de tumor terugkomt. Ook bleek een enzym (DPD) in mijn lever deficiënt, en dat mijn lever de chemo niet goed kon afbreken. De startdosis werd daarom gehalveerd en op geleide van bijwerkingen verhoogd. Gelukkig is Francis van Apollo Acupunctuur mijn vrouw en zijn we direct begonnen met behandelen, nog voordat de chemo begonnen was. Ik zag erg op tegen de bijwerkingen van de chemo. 4 kuren, dag 1 infuus met Oxaliplatin en dag 1 tot en met dag 14 Capecitabine tabletten 2x daags, daarna een week rust om daarna de volgende kuur te krijgen.

De eerste kuur was ik erg bang voor de bijwerkingen, maar ik heb er uiteindelijk nauwelijks last van gehad. De eerste dagen wat vermoeid en lichte tintelingen in vingers en tenen, met name als ik met iets kouds in aanraking kwam. Soms wat vervelend in mijn maag maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Na de kuur bleek ook mijn bloedwaarde niet te zijn aangedaan door de kuur.

De tweede en derde kuur verliepen net als de eerste behalve dat het infuus pijn begon te geven. Bij de tweede en derde kuur minder last gehad van een vervelende maag doordat ik daar extra voor ben behandeld. Ook mijn bloedcellen waren goed, welke meestal verslechteren. Mijn eetlust was na het infuus iets verminderd maar verder heb ik een goede eetlust gehouden en ben ik niet afgevallen.
Natuurlijk had de chemo effect op mijn lichaam.  Francis gaf mij advies wat ik beter wel en niet kon eten en drinken om mijn lichaam te ontlasten.

Ik heb nog één kuur te gaan en daarna gaan de acupunctuurbehandelingen nog een tijdje door om mijn gezondheid verder op te bouwen. Ik blijf de komende 5 jaar nog onder controle en natuurlijk vind ik dat best spannend maar heb vertrouwen dat het goed blijft gaan.

Wat jammer dat mijn oncoloog niet heel erg open stond voor welke behandeling ik naast de chemo kreeg. Ook niet toen ze zag hoe goed het ging. De chemo kan alleen maar beter aanslaan met de behandeling van acupunctuur en Chinese kruiden. Het kan andere mensen ook goed helpen, maar helaas, haar antwoord was duidelijk. Daarom schrijf ik dit stukje om mijn ervaring te delen. Om patiënten te laten weten dat je naast chemo veilig en effectief iets kunt doen zo goed mogelijk door chemokuren heen te komen. Ik knijp mijn handen dicht en ben blij met de hulp van Francis.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.