Blog

Een lente zonder voorjaarsmoeheid

Na een paar lange, donkere maanden is het heerlijk als de lente weer voorzichtig haar gezicht laat zien. De dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog en in de natuur begint alles weer explosief te groeien. Toch kun je je in die overgang van de winter naar de lente behoorlijk moe en lusteloos voelen: je hebt last van voorjaarsmoeheid.

voorjaarsmoeheid

Moe en futloos

Eigenlijk is het verschijnsel voorjaarsmoeheid vrij eenvoudig te verklaren. Je lichaam heeft maandenlang in de winterstand gestaan. Een soort ruststand om zoveel mogelijk energie en warmte op te slaan en vast te houden. Dat heeft tot gevolg dat afvalstoffen niet altijd even volledig zijn afgevoerd. Dat maakt moe en futloos.

Leef in tune met de kosmos

Daarnaast ligt de oorzaak ook deels in hoe we tegenwoordig leven. Vroeger was er geen elektrisch licht en gingen we slapen zodra het donker werd. We gingen praktisch met de kippen op stok. Tegenwoordig bepalen we echter onze eigen dag-en-nachtritme in plaats van dat we de natuur volgen. Wij zijn een deel van de kosmos, en hoe meer we leven in tune met die kosmos, hoe meer we ons lichaam een plezier doen. Gaan we er echter tegenin, dan zal ons lijf steeds meer gaan protesteren. Voorjaarsmoeheid is daar één van de verschijnselen van. Net als een explosie in de vorm van hooikoorts als je lichaam niet in balans is.

Grote schoonmaak

Daarom is het belangrijk om je lichaam van binnen uit schoon te maken. Inderdaad: een soort grote schoonmaak. Om dat te bewerkstelligen ga je voeding gebruiken die het houtelement ondersteunt. Daarbij kun je denken aan diverse groene bladgroentes en wortelen die in deze tijd van het jaar weer volop voorradig zijn. Ze ondersteunen je spijsvertering die in staat is om voeding om te zetten naar de explosieve groeikracht van het voorjaar.

De juiste voeding tegen voorjaarsmoeheid

Je hebt iets meer Yin-voeding nodig. Dit vind je onder meer in:

  • groene bladgroentes, zoals bijvoorbeeld spinazie en andijvie, die rijk zijn aan antioxidanten en daarom fungeren als de ‘vuilniswagens’ van je lichaam
  • selderij om je lichaam te ontgiften en afvalstoffen af te voeren
  • rabarber dat eveneens rijk is aan antioxidanten en tal van andere goede stoffen
  • gedroogde pruimen die ervoor zorgen dat je energie in beweging komt

Minder koffie drinken

Door minder koffie te drinken en je groente wat korter te koken of te roerbakken, draag je ook bij aan het verminderen van je voorjaarsmoeheid. Het is beter om groente nog niet rauw te eten. Wil je tóch graag rauwkost eten, kies dan voor een wat steviger slasoort, zoals ezelsoor of jonge andijvie, en gooi er alleen wat gekookt water over. Langer of meer koken hoeft niet, maar het is wel belangrijk dat even die warmte er overheen gaat. Garneren met een tomaatje of komkommertje is prima, maar het is wel belangrijk om nog niet te veel te verkoelen en met vocht te werken.

Vlees en vleesvervangers

En hoe zit het met vlees: is dat nu eigenlijk wel goed voor ons? Het antwoord is ‘ja’. In vlees zitten heel belangrijke stoffen die ons lichaam nodig heeft. In het voorjaar is met name lamsvlees beslist een aanrader. Als je echter uit principe geen vlees eet, is het wel belangrijk dat je een goede vleesvervanger kiest. Veel mensen gebruiken daarvoor sojaproducten, maar die zijn niet volledig. Daarmee bouw je beslist tekorten op. Quinoa daarentegen is qua eiwitsamenstelling redelijk gelijk aan vlees en daarmee een veel betere vleesvervanger. Zorg dat je de balans houdt. Slechts met heel kleine aanpassingen kun je je lichaam al verwennen en voorbereiden op het nieuwe seizoen. Als een grote schoonmaak waarmee je ook je voorjaarsmoeheid weg poetst. Ik kan je daarbij helpen.

Francis de Ruiter

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.