Blog

Wat je moet weten over je voeding in de lente

Als je auto op diesel rijdt, gebeuren er heel vervelende dingen als je er benzine in gooit. Dat voorbeeld zou je ook kunnen gebruiken als metafoor voor je voeding. Wanneer we ‘verkeerde’ voedingsmiddelen eten vol suikers en vetten kunnen er vervelende dingen gebeuren. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien wat een schade dat kan aanrichten: steeds meer mensen hebben te maken met overgewicht. Verantwoorde voeding is dan ook enorm belangrijk om je lichaam en geest gezond te houden. Maar wist je dat ‘verantwoorde voeding’ niet elk seizoen hetzelfde is? Daarom vertel ik je in dit artikel meer over je voeding in de lente.

voeding in de lente

Voeding als medicijn

Hippocrates zei het al: ‘Laat voeding je medicijn zijn, en je medicijn je voeding’. En in China zal een arts een ziekte eerst behandelen met het aanpassen van de voeding. Pas als dat niet lukt, worden medicijnen ingezet. Je spijsvertering moet je zien als een schoepenrad middenin je lichaam. Als dat rad goed draait, en de omliggende omgeving voorzien wordt van water en de juiste voeding, is de rest ook goed. Daarom is het ook zo belangrijk om goed te eten.

Leverenergie

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. In de lente komen we als het ware uit een winterslaap. In de natuur gaat alles explosief groeien. Dat proces zie je ook in ons lichaam. Bij de lente hoort de lever. Als je problemen krijgt met je leverenergie, krijg je problemen in de lente. Die leverenergie wil naar boven toe. Naar je ogen. Naar je oren. Dat kan zich uiten in hooikoortsklachten of voorjaarsmoeheid. Door je voeding in de lente daarop aan te passen – door de energie die de leverenergie weer naar beneden trekt te ondersteunen – kun je dergelijke klachten voorkomen.

Ritme van de dag

Net als het ritme van de seizoenen hebben we ook het ritme van de dag. De ochtend is eigenlijk de lente van de dag. Dan begint je leverenergie te stromen. Daarom is je ontbijt in dit jaargetijde de belangrijkste maaltijd. Voeding in de lente bevat een heel klein beetje yang. Het is de periode van groei en dat ga je helpen. Yang staat voor warm, droog, stevig en stimulerend. Dan kun je denken aan voedingsmiddelen als venkel, rijst, boekweit, knoflook, paprika en gember. Als de yin gaat stagneren – yin staat voor koel, vochtig, zacht en kalmerend – ontstaan er slijmen en dampen in het lichaam. Met yang-voedsel help je dat te breken en te laten verdwijnen.

Voeding in de lente

Als je leverenergie een teveel aan yang heeft, en intern de neiging heeft omhoog te gaan, kun je de lever-yin ondersteunen door met zure voedingsmiddelen te gaan werken. Die trekken dat weer een beetje naar beneden. De kleur van de lente, van het hout, is groen. Bij voeding in de lente horen groene groentes die de lente en de spijsvertering ondersteunen. Ook mag je ietsje meer rauwe producten gaan verwerken en met smoothies beginnen. Doe daar dan niet allerlei tropische vruchten in, maar gebruik 20 à 30% groente als bladspinazie, sla, zevenblad of paardenbloem en vul het aan met wat fruit en water. Breng het eventueel op smaak met kruiden en wat gember om toch nog een beetje te verwarmen.

Yin- en yang-energie in balans

Eet bij voorkeur voeding uit je eigen regio. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je eigen lichaam. Als je eten bestaat uit voedingsmiddelen die hier (nog) niet groeien, kan de thermische energie ervan je eigen energie ontregelen. Wij wonen in een dampig klimaat wat vaak voor een overschot aan yin-energie zorgt. Met de juiste voeding in de lente kun je ervoor zorgen dat je yin- en yang-energie in balans zijn en blijven.

Contact

Zou jij wat meer ondersteuning willen krijgen bij klachten en leren hoe je veel dingen met voeding kunt oplossen of ondersteunen? Neem dan vooral contact met me op.

Francis de Ruiter

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.