
Kennisbank
Wat je moet weten over je voeding in de herfst
Seizoenen komen en gaan. Onze voorouders aten voedsel dat er op dat moment van het jaar verbouwd en voorhanden was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door eten waar we trek in hebben: boerenkool, erwtensoep of paddenstoelen in de zomer en sla, aardbeien en asperges in de winter. En alhoewel dat natuurlijk best lekker kan zijn, geef je je lichaam niet echt wat het nodig heeft en dat heeft invloed op je weerstand. Hoe zit het bijvoorbeeld met voeding in de herfst? Wat is verstandig om te eten en wat niet?

Volg de natuur
Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Je lichaam volgt, net als in het voorjaar en de zomer, de natuur. In het najaar zie je dat de sapstroom in planten vermindert. Omdat er geen actieve sapstroom meer is, verkleuren en verdrogen de bladeren waardoor ze uiteindelijk van de takken afvallen. Het najaar wordt geassocieerd met droogte. In ons lichaam richt de energie zich – net als bij de planten waar onder de grond het herstel en de vernieuwing plaatsvindt – ook naar binnen toe. Ons lichaam gaat zich herstellen door alle energie van de zomerperiode op te slaan voor de winter en warmte vast te houden. Het bereidt zich als het ware voor op een soort ‘winterslaap’.
Bevattelijk voor kou
Daarom moet je voor je voeding in de herfst producten gebruiken die naar binnen gericht zijn. Zure producten zijn daar heel geschikt voor, zoals een sinaasappel, al moet je die niet te vaak nemen. Zuidvruchten uit warme landen geven immers verkoeling en je hebt nu juist een yangtekort. Je bent bevattelijk voor kou.
Yangenergie uit balans
Als je yangenergie niet in balans is, heb je het snel koud en heb je weinig energie. Dat doe je door meer en langer te koken. Roerbakken is ook prima. Of ga in het najaar eens barbecueën, want dat geeft heel veel hitte die ook aan het eten wordt meegegeven. Verder mag je bij voeding in de herfst denken aan stoofpotjes, bollen, knollen, zoete aardappel, prei, pompoen, kastanjes, walnoten en wildgerechten.
Droog najaar
Is het najaar erg droog, dan kan er ook droogte in je lichaam ontstaan, zoals droge slijmvliezen, droge ogen, droge mond, moeilijke stoelgang, weinig urine en een droge huid. Dat zie je vooral bij mensen die wat ouder zijn en bij vrouwen in de overgang. Hun klachten kunnen verergeren in de herfstperiode. Bij droogte is er sprake van een yintekort. Je kunt je lichaam extra bevochtigen met peer, tofu, pinda’s en dadels. Door in de herfst voeding te gebruiken die meer vocht in je lichaam brengt, ga je je yin voelen.
Glaasje whisky
Het najaar kan ook koud zijn. Soms haast winters koud. Verwarm jezelf dan gerust af en toe met een glaasje blended whisky. Dat gaat je intern verwarmen (in tegenstelling tot een single malt. Daar ga je juist van zweten wat goed van pas komt als je een virusinfectie hebt). Op die manier zet je als het ware de thermostaat in je lichaam een graadje hoger. Dat is wat de juiste voeding met je doet.
Likje mosterd op je kaas
Kaas is ook zo’n product dat vocht in je lichaam kan brengen, maar daar kan je miltenergie moeite mee hebben. Door met een likje mosterd je spijsvertering te ondersteunen, kan je milt de kaas beter verteren. Kruid je voeding in de herfst in ieder geval met peper en zout om je maag en milt te versterken.
Let op je voeding in de herfst
Weet je wat je spijsvertering ook ondermijnt? ’s Avonds warm eten! De avond is de herfstperiode van je lichaam. Dan is je energie naar binnen gericht. Daarom is op die tijd van de dag een heel grote maaltijd niet goed. ’s Avonds verbrandt het niet meer zo snel, blijft het langer staan en kan het gaan gisten. Die energie gaat stijgen en geeft bijvoorbeeld onrust in je hoofd, zodat je niet kunt slapen. En het verzwakt je miltenergie. Eet daarom ’s avonds een lichte maaltijd en eet tussen de middag warm. Als dat voor jou niet uitkomt, omdat je bijvoorbeeld overdag op je werk bent, neem dan een stevige, warme maaltijdsoep mee in een thermoskan, zodat je deze in je lunchpauze kunt opeten.
Meer informatie
Om ook in het najaar gezond te blijven, is het verstandig om de juiste voeding in de herfst te nuttigen. Wil je daar wat meer over weten of begeleiding bij? Neem dan gerust contact met me op.
Francis de Ruiter