Blog
Gezond zijn en blijven met de juiste voeding
Als wij gezond zijn, bezoeken we geen huisarts of specialist. Dat doen we alleen als wij ons ziek voelen of bepaalde klachten hebben. Maar wist je dat in de Chinese geneeskunde van oudsher het tegenovergestelde gebeurde? Daar werd een geneesheer vroeger juist betaald om zijn cliënten gezond te houden op basis van adviezen over lifestyle en voeding. Werd er iemand toch ziek? Dan werd de patiënt gratis behandeld.
Met de kippen op stok
Die lifestyleadviezen hadden vooral betrekking op het volgen van de natuur en de seizoenen. In de winter is het koud, zijn de dagen kort en de nachten lang. Eigenlijk zou je dan niet zo actief moeten zijn en ‘met de kippen op stok gaan’. Vroeger, toen we nog geen elektriciteit hadden, gebeurde dat vaak ook. Maar nu is dat in onze huidige maatschappij niet meer haalbaar. Menig werkgever zou immers niet open staan voor een dergelijke lifestyle. Door met je voeding de seizoenen wél te volgen, draag je toch op een positieve manier bij aan je gezondheid.
Eet voeding van het seizoen
Het tegengestelde is trouwens ook waar: als je jezelf voedt met producten die niet van dit seizoen zijn, wordt je lichaam extra belast en is de kans dat je ziek wordt groter. En daar wringt hem nu juist de schoen: welke voedingsmiddelen horen bij dit seizoen? Sla en aardbeien zijn immers het hele jaar door verkrijgbaar. Net als boerenkool en erwtensoep – al dan niet diepgevroren of ingeblikt.
In volle grond of onverwarmde kas
Groente en fruit die in ons land en op dit moment groeien – in de volle grond of een onverwarmde kas – voeden je op een verantwoorde manier. Dus niet de exotische vruchten en producten uit verre en warme landen. Daarvoor hoef je alleen maar even je gezonde verstand te gebruiken (of de website van het Voedingscentrum).
Yin- en Yang-voeding
In de winter groeit geen Yin-voedsel, zoals sla, die verkoelt, bevochtigt en versterkt. Simpelweg omdat je in de winter geen verkoeling en extra vocht nodig hebt. Yang-voedsel, dat verwarmt en stimuleert, zoals koolsoorten, knollen en bollen, groeit daarom juist in het najaar of de winter. Zelfs de bereiding van voedsel is van belang. In de zomer is rauwkost, roerbakken en kort verwarmen heel geschikt, terwijl je in de winter juist extra warmte aan je eten toevoegt, door lang(er) te koken en te stoven.
Koelkast vol medicijnen
Voeding kun je inzetten als medicijn. Ja echt, je koelkast en keukenkastje zitten vol ‘medicijnen’. Hooikoortsklachten kun je verminderen door al in het najaar, voorafgaand aan de lente, te beginnen met het gebruik van honing van een imker in de buurt. Het pollenmateriaal dat daarin zit, helpt je afweer te versterken. Ben je verkouden, heb je last van een hoestje of ben je geveld door de griep? Gebruik dan producten als steranijs, gember, kaneel en peper. Allemaal specerijen die verwarmen.
Recept: appeltaartontbijt
Benodigheden:
- 2 handjes havervlokken (geven langdurig energie, glutenvrij, eiwitrijk, rijk aan betaglucanen welke cholesterol en galzouten binden en dus goed om hart- en bloedvaatziekten te voorkomen. En verder rijk aan B-vitaminen en mineralen als fosfor en magnesium)
- ongeveer 300 ml ongezoete amandelmelk
- geraspte appel of eventueel peer (fruitsoorten die geschikt zijn om in de winter te eten)
- klein handje gehakte, ongebrande, ongezouten noten (zorgen voor een tragere afgifte van suiker aan de bloedbaan, zijn eiwitrijk, bevatten omega 3 en 6 vetzuren, zijn rijk aan calcium, magnesium en vitamine E. Noten kunnen de risicofactoren voor het metaboolsyndroom verminderen, zoals hoog cholesterol en hoge bloeddruk)
- ongeveer 1 eetlepel rozijnen
- kaneel naar smaak (helpt spijsvertering te verbeteren en suikerschommelingen te voorkomen)
Havervlokken, noten en kaneel in een theelepel kokosolie kort laten bakken tot het begint te geuren. De overige ingrediënten erbij doen en 20 minuten zacht laten koken tot alle vocht is opgenomen (eventueel wat amandelmelk toevoegen wanneer het voor het einde van de kooktijd al te droog is).
Eventueel zoeten met moutstroop (ondersteund de milt).
Het langer koken van de havervlokken is niet alleen goed om de haver zacht te maken, maar het geeft je gerecht ook yange, verwarmende energie mee, die weer goed is om je tegen de winterkou te beschermen.
De regie in eigen hand
Je voeding is van grote invloed op je gezondheid. Het kan je helpen je immuunsysteem te versterken. Natuurlijk kun je ook supplementen en/of medicijnen gebruiken, maar hoe mooi is het dat je het gebruik daarvan kunt voorkomen door je lichaam echt te voeden in plaats van te vullen? Hoe mooi is het dat je daarmee zelf de regie in handen hebt en houdt? Ik kan je daarin adviseren. Neem gerust eens contact op als je er meer over wilt weten.
Francis de Ruiter