Kennisbank
Voeding in de winter: zorg voor warmte
Als het buiten is koud en guur is, wanneer het vriest en er sneeuw is voorspeld, trek je warme kleren aan en ga je vast niet in een hemdje en short naar buiten. Je past je kleding aan het weer en de tijd van het jaar aan. Eigenlijk zou je dat ook moeten doen met je voeding. Wanneer je voeding in de winter aan de juiste eigenschappen voldoet, geef je je weerstand een boost en loop je minder kans om ziek te worden.
Winter is tijd van de nieren
Om de juiste voeding in de winter tot je te kunnen nemen, is het belangrijk om te weten wat er in de koude maanden van het jaar met je lichaam gebeurt. De winter is de tijd van de nieren. Elk orgaan in je lichaam is gelinkt aan een seizoen en in de winter moeten onze nieren eigenlijk het werk doen. Nieren zijn verantwoordelijk voor vruchtbaarheid en voortplanting, en daarnaast ook voor herstel, rust en energie. Je lichaam keert als het ware naar binnen om zich te regenereren.
Warmte vasthouden
Je lichaam wil in de winter warmte vasthouden en naar binnen trekken, al is dat door onze huidige leefstijl – met de kachel binnen op ‘standje sauna’- niet altijd eenvoudig. Dan kan er zomaar te veel warmte ontstaan en die wil je dan weer kwijt. Daardoor kan er kou je lichaam binnenkomen, want kou kan alleen binnenkomen als de binnenkant ook koud is. Dat maakt de afweerenergie aan de buitenkant juist wat minder, waardoor je meer risico loopt om ziek te worden. Wanneer je zorgt dat de temperaturen binnenshuis niet te hoog oplopen, heeft de kou minder kans om je lichaam binnen te komen.
Voeding in de winter is yangvoeding
Bij voeding in de winter is het belangrijk dat je warmte binnenhaalt. Eet voeding die verwarmend is. Dat betekent niet per se dat je de voeding moet verwarmen, maar je kijkt juist naar de energie van de voeding. Yangvoeding is verwarmend en/of heet. Drink dus in de winter geen muntthee (want dat verkoelt), maar verwen jezelf met een kop thee met een schijfje sinaasappel en gember. Of drink YoGi thee met kardemom, peper, chili en gember.
Schenk maar alvast een glas rode wijn in
Qua voeding in de winter moet je denken aan lamsvlees en wild (het liefst hert), stoofgerechten met peulvruchten, venkel, prei, walnoten, hazelnoten en vlees. Om je eten op smaak te brengen, gebruik je gember, knoflook en koriander. Rode wijn is ook yang en past goed bij de wintermaanden. Om je miltenergie – die verantwoordelijk is voor je weerstand – wat extra te ondersteunen, zijn zoete gerechten met pompoen heel geschikt.
Sinaasappelsap
Zit jij tijdens de koude maanden veel binnen met de verwarming aan? Pas je voeding in de winter dan aan met wat minder yangvoedsel dan mensen die veel buiten werken en/of sporten. Het glaasje uitgeperste sinaasappel – want dat zit boordevol vitamine C en is dan toch goed voor de weerstand? – kun je ook beter laten staan. Fruitsoorten uit warme landen geven veel kou en dat heb je nu niet nodig. Eet liever vruchten van het seizoen die je dichtbij huis vindt, zoals pruim, appel, peer, noten en rozijnen.
Hete grog
Ben je – ondanks mijn adviezen over de juiste voeding in de winter – tóch verkouden geworden? Gebruik dan zoveel mogelijk scherpe en warme kruiden zoals peper en chili en drink YoGi thee. Of drink een halve liter gekookt water met gember en wat bosui. Bij koorts moet je gaan koelen en daar is een grog – gekookt water met cognac en sinaasappel – een probaat middel voor.
Meer tips en adviezen nodig?
Wil jij meer tips en adviezen over je voeding in de winter? Neem dan gerust contact met me op. Ik kan je er alles over vertellen.
Francis de Ruiter