Kennisbank

Als je klachten na covid niet meer overgaan

In het vroege voorjaar van 2020 maakte Nederland kennis met covid: een nieuw virus dat wereldwijd vele slachtoffers maakte. Intussen is er veel veranderd en wordt het coronavirus gezien als een ‘gewone’ griep waarvoor je niet meer in quarantaine hoeft. Toch gedraagt het zich beduidend anders dan het influenzavirus, bijvoorbeeld door de blijvende klachten die het bij sommige mensen achterlaat. Klachten die een behoorlijke impact hebben op hun dagelijks functioneren. Ik vertel je graag hoe je die met de juiste voeding kunt verminderen of zelfs helemaal kunt laten verdwijnen.

covid

Verschil corona en influenza

Als we wat dieper ingaan op het verschil tussen het coronavirus en het influenzavirus, zien we dat covid meer de miltenergie verzwakt en het gewone griepvirus de longenergie zwak maakt. De milt heeft te lijden onder vochtig weer, en daarom zie je een toename van covidpatiënten in de herfst en winter, maar bijvoorbeeld ook tijdens een natte zomer. Vooral bij mensen met een zwakke milt, zoals we dat vaak zien bij obesitas en diabetes.

Virale infectie

Covid is een virale infectie die zich vooral afspeelt in de longenergie. Dat heeft met afweer te maken. Het slijm gaat zakken en bij een ‘normale’ griep blijft het daarbij. Wanneer de zwakte meer in de longen ligt dan in de milt, wordt het slijm naar boven gestuurd waardoor er een teveel aan vocht in het bovenste deel van de longen ontstaat. Dat zorgt voor benauwdheid, moeilijk kunnen ademen, veel slijm en een rochelhoest. Als dat slijm daar lang kan blijven zitten, dikt het in en ligt een longontsteking op de loer.

Ondersteun je miltenergie

Daarom is het belangrijk dat je dat slijm zo snel mogelijk oplost. Maar omdat het om corona gaat en niet om een gewone griep, doe je dat vooral door de milt te ondersteunen. De milt versterk je met producten die opdrogend werken en slijm oplossen. Denk daarbij aan droge kruiden, licht gekruide producten en gierst en rijst. Vermijd zuivel en suikers, want die zullen je miltenergie alleen nog maar meer verzwakken. Als je longcovid hebt en je past je voeding niet aan – je blijft je bakje yoghurt met fruit eten, net als je rauwkost en veel koolhydraten – dan blijf je je miltenergie verzwakken.

Andere klachten bij covid

Een andere veelgehoorde klacht van covid is dat mensen hun smaak zijn kwijtgeraakt, of dat deze sterk veranderd is. Ook dat is een signaal van de milt, want smaak hoort bij de milt. Net als spierzwakte. De spieren voelen heel moe aan waardoor het bij longcovid lastig is meer dan korte stukjes te lopen. Versterk je miltenergie door voedingsmiddelen en kookmethoden die damp oplossen en het vocht in je lichaam beter verwerken. Schrap dat bakje yoghurt van je ontbijt, maar kook gierst of rijst en eet dat met wat appel en kaneel.

Neem contact op

Heb jij te maken met (long)covid en wil je meer informatie over hoe je hiermee kunt omgaan? Neem dan contact met me op, zodat we doelgericht aan je klachten kunnen werken.

Francis de Ruiter 

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.