Kennisbank

De invloed van voeding op je weerstand

Ons lichaam zit heel ingenieus in elkaar. Neem nu je weerstand. Die kun je vergelijken met een gesloten deur die alle kwalijke invloeden van buiten tegenhoudt. Zet je die deur op een kier, dan kunnen ziekteverwekkers binnenkomen en loop je de kans ziek te worden. Helaas zetten we – vaak door onwetendheid – die deur onbedoeld regelmatig open doordat we ons lichaam niet met de juiste producten voeden. Daar wil ik je graag wat meer over vertellen.

weerstand

Verzwakte miltenergie

Een lage weerstand wordt onder andere veroorzaakt door een verzwakte miltenergie. Om zowel je afweer als je miltenergie te verhogen, moet je zorgen dat je de juiste kookmethodes en producten gebruikt. Want alles wat je nodig hebt, zit daar in. Niet voor niets zeggen we dat voeding het beste medicijn is.

Tekort aan yang

Om de metafoor van de deur nog even te gebruiken: je moet zorgen dat die deur op slot blijft. Daarvoor moet jouw energie naar de oppervlakte. Je wilt immers bescherming naar buiten toe: yang. Maar wanneer je een yangtekort hebt, voel je je moe en kouwelijk, is je buitenkant niet beschermd en kunnen bijvoorbeeld virussen gemakkelijker naar binnen komen. Vaak doen we in de zomer veel energie op, maar af en toe hebben we hier in Nederland ook te maken met een kwakkelzomer met koudere temperaturen en veel regen. Ook dát kan de miltenergie verzwakken waardoor een yangtekort kan ontstaan. Weerstand is dus niet alleen iets waaraan je in de wintermaanden moet werken. Je moet het opbouwen tegen het klimaat van dat moment.

Weet wat je eet

Omdat een deel van wat je eet en drinkt, wordt gebruikt voor je afweerenergie kun je op die manier heel eenvoudig dat yangtekort aanvullen. Yangvoeding haal je uit aarde-elementen, zoals bollen, knollen, haver, gierst, mais, wortel, prei, radijs, rund en lamsvlees. Wat je nu nodig hebt is warmte. Eet en drink bij voorkeur geen fruit(smoothies) en groente uit warme landen, want die verkoelen juist. Dus niet dat glas uitgeperste sinaasappelsap waarvan we altijd dachten dat het zo goed voor ons was, want zuidvruchten groeien in warme landen en geven juist verkoeling. Dat helpt dus niet om je afweer te verhogen, maar is wel goed als je eenmaal ziek bent en koorts hebt en dus moet verkoelen.

Werk aan je weerstand

Is het je niet gelukt om die deur op slot te houden, dan sluipen virussen je lichaam binnen. Een virus noemen we kou. Een virus is een eiwit en dat geeft kou aan je lichaam. Dat wil je kwijt. Als je nog geen koorts hebt, maar alleen een beetje rillerig bent, gebruik je licht pittige kruiden en andere verwarmende voedingsmiddelen, zodat je energie naar buiten gaat en de koude buiten houdt. Dan gebruik je licht pittige kruiden en de verwarmende voedingsmiddelen die ik hierboven al noemde. Je mag je voeding langer koken. Maak soep met bijvoorbeeld gember, lente-ui en prei. Prei zorgt ervoor dat je energie in beweging komt.

Bij koorts lichaam verkoelen

Als je nog kouder bent en koorts begint te krijgen, is het zaak om je lichaam te ondersteunen door je koorts te laten zakken en je intern te verwarmen om het virus eruit te werken. Vaak krijg je spierpijn doordat de kou de energie in je lichaam stagneert. Qua voeding kun je dat opvangen door scherpe voedingsmiddelen te eten die de boel weer in beweging zetten én zoete producten om energie op te bouwen. Voeg dus knoflook, kaneel, chilivlokken, pepertjes, gember en ui aan je menu toe. Doe wat verse gember en lente-ui in kokend water, laat het even wat afkoelen en drink hier drie keer per dag een glas van. Of maak een grog van gekookt water, sinaasappel en cognac (dat werkt beter dan rum). De cognac zorgt ervoor dat er in je lichaam beweging naar buiten ontstaat, je poriën open gaan staan en je gaat zweten, zodat het virus je lichaam kan verlaten.

Laat mij je helpen

Maar uiteraard is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Houd je weerstand op peil door je immuunsysteem te versterken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het dagelijks drinken van een smoothie die je maakt van peer, ananas, limoen, gember en grapefruitsap. Wil je er meer over weten of informatie krijgen over hoe je jouw specifieke klachten met de juiste voeding kunt aanpakken? Neem dan eens contact met me op, zodat ik je er meer over kan vertellen.

Francis de Ruiter

Ook interessant voor jou

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.