
Kennisbank
Last van je spijsvertering? Er is wat aan te doen!
Snel een vol gevoel hebben, misselijk zijn, diarree of constipatie: je spijsvertering kan je de nodige problemen bezorgen. Dat betekent overigens niet per definitie dat wat je eet of drinkt niet gezond is. Nee, dat kan met heel andere dingen te maken hebben.

Ben je yin of yang?
Niet alleen voeding kan yin of yang zijn, maar jijzelf ook. Wanneer jij niet de voeding krijgt waaraan je lichaam behoefte heeft, kun je last krijgen van je spijsvertering. Stress is trouwens ook een belangrijke factor. Je maag en milt spelen een belangrijke rol bij het proces van het verteren van je voedsel. Wanneer je gaat eten terwijl je met andere dingen – bijvoorbeeld met je werk of met problemen die je bezighouden – bezig bent, zijn je maag en milt daar ook mee bezig. Dan loopt dat proces niet lekker. Daarom is het ook zo belangrijk dat je er de tijd voor neemt als je gaat eten, zodat je het verteren van je voeding ondersteunt.
Lever
Stress komt vanuit je lever. De lever heeft de neiging om je spijsvertering aan te vallen. Dan heb je het gevoel dat je snel vol bent. Je kunt er zelfs misselijk van worden. Aangezien de lever zorgt voor de samentrekking van spieren – en dus ook voor je darmperistaltiek – ontstaat er een stagnatie. De spijsbrij wordt niet meer (voldoende) voortgestuwd en je krijgt last van constipatie, reflux, zuurbranden of het prikkelbaredarmsyndroom.
Milt en nieren
Wanneer de stress ontstaat door veel zorgen en piekeren, verzwakt de milt. De milt zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft, maar ook dat vloeistoffen op de juiste manier verwerkt worden. Je spijsvertering zal daarop reageren met diarree of zelfs incontinentie. Ben je erg angstig of heb je te veel van je lichaam gevraagd, dan worden je bijnieren leeggetrokken en krijg je eveneens last van diarree. Vooral ’s morgens vroeg.
Constipatie
Om de problemen met je spijsvertering op te lossen, kijk ik eerst naar wat je lichaam nodig heeft. Is er sprake van droogte? Dan moeten er voedingsmiddelen worden toegevoegd die je lichaam gaan bevochtigen. Wanneer je wilt laxeren zijn zaden en pitten – lijnzaad, hennepzaad, pompoenpitten – een goede keuze, evenals vijgen, pruimen, appels en peren. Heb je een tekort aan energie? Dan moet het aarde-element versterkt worden met bijvoorbeeld gele, rode en oranje groente, knollen, zoete aardappelen, gember, venkel, wortelen, kool en kip.
Diarree
Is er sprake van diarree? Komt dit dan door zorgen of door het gebruik van voedsel wat te koud is? Om je energie te versterken of wanneer je wilt verwarmen of vocht wilt vasthouden, kun je zure producten toevoegen, zoals ingemaakte groente, citroen en limoen. Zorg ervoor dat je je spijsverteringsstelsel bij diarree niet te veel overbelast, dus eet gemakkelijk verteerbaar voedsel als soep, havermout, gierst, gerst, boekweit en quinoa.
Fastfood en suikers
Uit de geur van de diarree valt ook veel af te leiden. Is er een heel sterke, stinkende geur, dan betekent dit dat er hitte is. Dat kan veroorzaakt worden door gefrituurd voedsel of scherpe voedingsmiddelen. Ook kan er sprake zijn van veel stress waardoor er een stagnatie in je systeem is ontstaan dat je lichaam ineens loslaat. Ga dan niet verwarmen, maar juist bewegen. En ban vooral alle fastfood en suikers uit je voeding. Heeft je ontlasting echter een flauwe geur, dan is er sprake van kou en moet je gaan verwarmen.
Je spijsvertering en additieven
Bij ‘stress’ denk je wellicht aan emotionele stress, maar het ontstaat ook door voedingsmiddelen die bewerkt zijn. Ons lichaam is niet geschikt om met die additieven om te gaan. Dat is ook de reden dat er steeds meer allergieën en intoleranties ontstaan. Ons lichaam weet niet wat het ermee aan moet en gaat het als reactie aanvallen.
Lactoseallergie?
Neem nu een lactoseallergie. Mensen die hier last van hebben, verdragen het melkeiwit caseïne 1 niet. In rauwe melk zit een enzym dat dit eiwit afbreekt, maar rauwe melk mogen we niet meer drinken. Een goed alternatief is de melk van Jersey koeien. Dat bevat caseïne 2 wat doorgaans wel goed verdragen wordt. Geiten- en schapenmelk kunnen ook. Omdat de meeste babyvoeding is gebaseerd op koemelk – met daarin dus caseïne 1 – zie ik in mijn praktijk veel kinderen die continu verkouden zijn en last hebben van allergieën en eczeem. Zodra ze overgaan op geitenmelk, zie je meteen herstel.
De kracht van zuurdesembrood
Brood kan ook de nodige problemen geven. Dit wordt snel geproduceerd en in die snelle productie wordt te weinig aan het rijsproces gewerkt. Er zitten veel additieven in en daar reageert je spijsvertering op. Er wordt dan al snel over een glutenintolerantie of -allergie gepraat, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Nee, het heeft te maken met het soort brood wat gegeten wordt. Stap over op zuurdesembrood – wat veel langer rijst – en gebruik spelt.
Schijf van 5
Eet je volgens de Schijf van 5, dan krijg je te veel koolhydraten binnen. Die zorgen voor een verhoging van insuline en cortisol waardoor allerlei gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kunnen ontstaan. Dit voedingsadvies is dan ook helemaal achterhaald. Je voeding zou juist voor het grootste deel uit groente moeten bestaan, en slechts voor een klein deel uit koolhydraten en ook voor een klein deel uit vlees en vis, of, wanneer je dat niet eet: quinoa, gierst en kikkererwten. Gebruik geen vleesvervangers op basis van soja. Die geven veel kou in het lichaam en verhogen je oestrogeenlevel. Als je wel soja gebruikt, zorg dan voor allerlei verwarmende producten eromheen, zoals gember, knoflook en peper.
Kom gerust eens langs
Ervaar jij ook problemen met je spijsvertering? Kom dan eens bij me langs, zodat ik je de juiste voedingsadviezen kan geven.
Francis de Ruiter