Blog

Een winter zonder verkoudheid? Het kan!

Elke winter loop jij te snotteren. Een flinke verkoudheid, al dan niet in combinatie met hoestbuien, waterige ogen en griepachtige verschijnselen. Nee, die koude maanden van het jaar zijn niet helemaal jouw ding. Alhoewel, er ís iets aan te doen. Die jaarlijkse klachten die nu eenmaal bij ons koude kikkerlandje lijken te horen, kunnen met de juiste voeding sterk verminderen of zelfs worden opgelost!

verkoudheid

Fruit en groente

Vroeger was beslist niet alles beter. Gelukkig zijn onze omstandigheden op heel veel vlakken – zoals hygiëne, gezondheidszorg en onderwijs – sterk verbeterd. Maar die welvaart kent ook andere kanten. De schappen in de supermarkt liggen er vol mee. Allerlei (luxe) etenswaren: het ene nog lekkerder dan het andere, maar vaak vol suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Ze strelen eerder je smaakpapillen dan dat ze goed zijn voor je gezondheid. Nee, neem dan al het fruit en groente op de versafdeling. Dát is pas goed voor je. Toch?

Eet wat het seizoen je biedt

Natuurlijk is verse groente en fruit goed voor je. Tegenwoordig is alles zo’n beetje het hele jaar door verkrijgbaar, doordat het in verwarmde kassen wordt geteeld of wordt geïmporteerd uit warmere landen. Maar je lichaam heeft niet alles het hele jaar door nodig. Je doet er daarom verstandiger aan om je te beperken tot de groente en fruit van het seizoen. Daarmee versterk je namelijk je immuunsysteem. En dat kan er weer voor zorgen dat jij niet meer zo snel een verkoudheid oploopt in de winter.

Koudeslijm

Kou zorgt voor zogenoemd ‘koudeslijm’ wat verkoudheid, hoesten en griep veroorzaakt. Dat koudeslijm kun je bestrijden met gierst, parelgort en quinoa. Die zorgen ervoor dat die damp en dat slijm in je lichaam oplost. Verder moet je je lichaam verwarmen door je eten lang(er) te koken of te stoven en te kruiden met bijvoorbeeld steranijs, gember, kaneel en peper.  Met andere woorden: je moet er Yang-energie instoppen.

Spijsvertering en nieren

IEet voedingsmiddelen die je spijsvertering ondersteunen en zorgen voor warmte en energie. Denk daarbij aan koolsoorten, knollen, bollen, kaneel, gember, gierst, parelgort en quinoa. Daarmee zorg je ervoor je spijsvertering – je aardelement – sterk wordt en blijft. Vette vis is ook belangrijk in de koudere maanden van het jaar. Vis komt uit de zee en ondersteunt de energie van je nieren. In de wintertijd moeten je nieren hard aan het werk, dus wat extra vis – en zeewier – zijn dan geen overbodige luxe. Sushi is dan bijvoorbeeld echt een aanrader, maar een stoofschotel met vis, eventueel in combinatie met wat knolletjes erbij, mag ook niet op het menu ontbreken.

Verwarmende recepten

Maak eens zelf stoofpeertjes of appelmoes. Of maak een ovengerechtje van peren met noten en een snufje kaneel waar je wat moutstroop overheen schenkt. Moutstroop ondersteunt je milt en samen met de peer en noten is het in de winter een ware verwennerij voor je lijf. Drink theesoorten met warmte (dus geen muntthee!) zoals chai-, kaneel- of sinaasappelthee. Je zult zien: de juiste voeding verdrijft jouw gesnotter.

Jouw verkoudheid en voeding

Wil je meer weten over hoe voeding je gezond houdt en klachten kan voorkomen en bestrijden? Ik kan je daarin adviseren. Neem gerust eens contact met me op.

Francis de Ruiter

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.